Kada su u pitanju kućni ljubimci i naklonost, psi dobijaju svu zaslugu. Oni su sa mahanjem repova i poljupcima, kućni ljubimci koji vam skaču u naručje kada dođete kući s posla i prate vas oko kuće, moleći  za igranje. Mačke su, s druge strane, suptilnije. Mogu imati isti afinitet prema svojim vlasnicima, samo to pokazuju na drugačiji način. I za to možemo kriviti evoluciju. 

Evo sedam načina na koje mačke pokazuju naklonost prema vama:

Trbuh gore!

Otkrivanje trbuha znak je pokornosti. Mačka kaže da se u vašem prisustvu oseća potpuno slobodno i prijatno. Ovo je krajnji znak poverenja kod mačke.

Davanje „poklona“ 

Mačke su prirodne grabljivice. Ako vam kućna / zatvorena mačka donese svoj ulov,to je zapravo mačji ljubavni znak. Oni pokušavaju da podele nagradu sa vama. To je takođe način na koji mačke u divljini pokazuju naklonost jedna drugoj. U mačjem svetu majke će donositi svojim bebama  polu-mrtve životinje kako bi mačići dobili priliku da vežbaju svoje veštine ubijanja.

Prati vas

U divljini, porodice mačaka obično spavaju zajedno. Ako je vaša mačka stalno uz vas tj. provodi vreme u vašoj blizini ili vas dodiruje, to je dobar znak da ona misli na vas kao na njen klan takođe to je njihov način pokazivanja ljubavi.

Održavanje kontakta očima i lagano treptanje 

Uspostavljanje kontakta očima i sporo treptanje često se naziva “mačjim poljupcem”. To je jedan od načina na koji mačke pokazuju poverenje i ljubav jedna prema drugoj i  prema vama. To je način da kažem„ opuštena sam i prijatno mi je u vašem prisustvu“. To je pravi kompliment od mačke.

Trljanje glavom

Mačke proizvode feromone i otpuštaju ih u okolinu, i to putem žlezda koje uokviruju njihovo lice. Mačji feromoni su prirodna supstanca koja utiče na mačju psihologiju i ponašanje. Zato mace trljaju svoju glavu o nas, druge mačke, predmete u kući – kako bi na njima ostavile svoj miris i označile svoju teritoriju ali to je vrlo prijateljsko ponašanje. Takođe, feromoni macama služe i u komunikaciji s drugim mačkama.

Govor repa

Kako je kretanje repa vaše mačke dobar pokazatelj njenog raspoloženja. Ako baci vrh svog repa kad ste oko nje ili ga obavija oko sebe, ona kaže: “zdravo, sviđaš mi se.” Razlog za to? Feromoni. Mačke takođe oslobađaju ove delove svojih repova i mogu ih koristiti da vas označe kao deo njene porodice.

Negovanje

Mačke koje su deo iste porodice  često se međusobno neguju. Ako vas mačka liže, negujući vas kao što majka to čini svojim mačićima,ovo je još jedan njihov način pokazivanja ljubavi.