Parvovirus Pasa

U Family Vet ambulanti jedna od najnepoželjnihih situacija je kad se pas, najcešće štene, testira pozitivno na parvovirus pasa. Uzročnik je pseći parvo virus tip 2 (canine parvovirus 2). Postoji i tip 1 ali je ovo daleko bezazleniji organizam koji jako retko uzrokuje bilo kakvu kliničku sliku.

Ovde možete pogledati uzroke i posledice parvovirusa kod pasa : https://www.youtube.com/watch?v=RoOIi0D0H1w

Dijagnostika

Ovo oboljenje se dijagnostikuje odgovarajućom kliničkom slikom, istorijom vakcinacije (to jest ne vakcinacije) i na kraju brzim testom koji na kraju otkriva bolest sa velikom sigurnošću. Treba uzeti u obzir da ukoliko je test negativan to ne znači da je životinja sigurno zdrava. Moguće da je pas u inkubaciji, da je test loše uradjen ili da sama pločica na kojoj se test radi nije ispravna.

Prikaz organa psa i delovanja parvovirusa

Simptomi parvovirusa

Bolest se karakteriše prvenstveno poremećajem digestivnog trakta, porfuznim prolivom karakterističnog mirisa, visokom ili u kasno odmakloj fazi bolesti niskom temperaturom, kunjanjem. Postoji I srčana forma koja se najčešće završava brzom smrću životinje koja se u dosta slučajeva javlja I pre nastanka simptoma.

Virus napada ćelije koje se brzo dele pa su resice creva i limfni organi najviše oštećeni. Virus se prenosi dodirom, slinom, ujedom,izmetom i mokraćom. Vreme inkubacije je od tri do osam dana.

Na ovu bolest su, iz još neobjašnjenih razloga naj prijemčiviji, pit bul terijeri, dobermani, nemački ovčar I labrador.

Iako se ova bolest još naziva i mačija kuga ona sa ovim životinjama nikakve veze sem što mačke mogu da budu zaražene u kom slučaju bolest prolazi u subkliničkoj formi, najčešće potpuno ne primećena.

Parvovirus Pasa pod mikroskopom.

Parvoviroza se završava ili izlečenjem koje je do samog kraja bolesti potpuno neizvesno ili smrću životinje najčešće uzrokovanom dehidracijom ili sepsom koja nastaje prodiranjem anaerobnih bakterija kroz oštećen crevni zid i njihov odlazak i razmnožavanje u krvotoku.

Lečenje

Ciklus parvovirusa kod pasa.

Proces lečenja je komplikovan, skup, i traje relativno dugo. Lečenje se zasniva prvenstveno na terapiji posledica a ako je to moguće i davanjem seruma protiv parvo virusa.

Posledice se leče infuziom Ringer-laktata potkožno i intravenski, Antibioticima širokog spectra i probioticima. Takođe, vitamin C je od velike važnosti za lečenje kao i ostali vitaminski i mineralni kokteli.

Preventiva za parvovirus pasa

Pas se sprema za terapiju za lečenje parvovirusa.

Kao i uvek najbolje je da do bolesti ne dodje a to se radi redovnom vakcinacijom.

Dok stenci ne prime drugu a poželjno je i treću vakcinu treba ih držati izolovane od ostalih pasa I ljudi. Postoji šansa da ljudi mogu na rukama ili obući i odeći uneti parvovirus u okolinu šteneta i zaraziti ga ovom smrtnom bolešću. 

Od velike je važnosti da vlasnici redovno peru ruke pre rukovanja sa štenetom. Moguće je da se pas zarazi iako je vakcinisan ali u tom slučaju bolestprolazi sa neznatnim simptomima i lečenje i ishod su mnogo jeftiniji i izvesniji.