Veoma je strašno kada vaš ljubimac pojede potencijalno otrovnu substancu, naročito kada niste videli šta je polizao ili pojeo. Tim iz FamilyVet ambulante je napravio spisak stvari opasnih po vašeg ljubimca da bi podigao svest o svakodnevnim opasnostima kojima se pas izlaže. Verujemo da će vas neki od primera iznenaditi.

Antifriz

Žednom psu ili mački antifriz deluje kao voda. Nažalost, antifriz može da izazove ozbiljne simptome od kojih je nejčešći iznenadni napad i zatvranje disajnih kanala, a koji se pojavljuje odmah po gutanju antifriza. Čak i veoma mala doza može biti fatalna za ljubimce! Da biste ovo sprečili, držite ljubmce dalje od kolskog prilaza ili garaže ako znate da tu kaplje antifriz. Takođe, držite sve flaše sa antifrizom van domašaja ljubimaca.

Čokolada

Ovo su mnogi od vas i očekivali. Za vreme praznika povećavamo unos slatkiša, pogotovo čokolade, a samim tim volimo da počastimo i naše ljubimce sa malo čokolade. Ovo je velika greška, jer psi i mačke ne bi trebalo da unose ni najmanje količine ovog dezerta. Naime, čokolada sadrži sastojak teobromin koji životinje veoma teško vare. Neki od blažih simptoma su dijareja i tromost. Ali ako pas ili mačka pojede veću količinu čokolade može izazvati ozbiljne posledice poput disajnih problema, visokog krvnog pritiska, srčanog zastoja i drhtavice.

Kućna hemija

Prolećno spremanje je godišnji događaj u mnogim domaćinstvima i uglavnom se tu koristi velika količina hemije. Savetujemo da pre početka čišćenja sklonite psa u drugu prostoriju ili ga zatvorite u box. To će sprečiti pseću radoznalost da se približi kućnoj hemiji i ‘oprobanekonovo piće.  Deterdženti za sudove, Bref i Domestos za toalet, sredstva za čišćenje rerne ili kanalizacionih odvoda su samo neki od posebno otrovnih hemikalija. Znaci da je pas popio nešto od ovoga su preterano balavljenje, usporenost, groznica i manjak apetita.

Ljiljani

Evo nečeg novog. Kako jedan tako lep cvet može nauditi vašem psu? Budući da su ljiljani veoma popularni u proleće veoma je važno da sprečite psa da jede ovo cveće. Iako su mačke mnogo osetljivije na ovo cveće (samo 2-3 latice mogu da izazovu probleme sa bubrezima) savetujemo da ih i psi izbegavaju. Balavljenje je najčešći simptom konzumiranja ljiljana.

Sredstva za održavanje travnjaka i biljaka

Proleće je vreme kada sve počinje da raste i lista, a samim tim i travnjaci počinju da zelene. Ako imate psa, budite posebno obazrivi kada koristite sredstva za uklanjanje korova na travnjaku. Budući da su psi radoznali, i ako imaju blagih stomačnih tegoba ponekad žvaću travu, morate osigurati deo koji ste prskali hemikalijama. Ako pas lizne biljku koje je naprskana simptomi bolesti poput dijareje i povraćanja mogu početi odmah. Savet FamilyVet ambulante je da držite psa podalje od prskanog dela travnjaka, bar 24 sata.

Mamac za puževe

Puževi mogu biti prave napasti u bašti i uništiti cveće i biljke veoma brzo. Prilikom suzbijanja puževa u baštama, ljudi koriste mamac za puževe koji u sebi sadrži metaldehide koji izazivaju dehidrataciju kod puževa. Ako pas konzumira ovaj mamac može se pojaviti drhtavica koja povećava temperaturu psa i izaziva smrt mišićnih ćelija. To dalje vodi ka otkazivanju bubrega i konačno, smrti psa. Ako ste videli da je pas pojeo mamac za puževe, ne čekajte ni časa nego pozovite FamilyVet ambulantu radi lečenja i sprečavanja napretka bolesti.

FamilyVet tim Vas savetuje da ako vidite da je pas pojeo ili popio neke od navedenih substance, odmah pozovete svog veterinara ili nas. FamilyVet je tu da Vam da najbolje savete i terapiju za bilo koje od bolesti ili simptoma koje Vaš ljubimac pokazuje.