Poznato je da psi i vrućina ne idu dobro jedno uz drugo.
Jedna od najvećih grešaka koju osoba može da napravi jeste da ostavi psa u kolima tokom leta ili velikih vrućina. Psi se ne znoje, za razliku od ljudi, tako da se ne mogu osvežiti putem evaporacije.

Psi dahću da bi pokušali da se ohlade. Ali, ako je vazduh koji udišu vreo (kao vazduh koji se nalazi u kolima izloženim suncu) onda dahtanje ima veoma mali efekat na njihovo hlađenje.

Psi i vrućina u automobilu

Crni pas sedi u automobilu

Mnogi ljudi misle da će njihovim psima biti dobro ako ostanu u automobilu sa otvorenim prozorima. Ali, čak i sa širom otvorenim prozorima automobil se može veoma brzo zagrejati i tako izazvati toplotni udar, moždani udar i čak smrt kod pasa. 

Vaš pas može skupo platiti ako ostane čak i nekoliko minuta u vrelom automobilu. Ako postoji mogućnost da ne izvodite psa tokom velikih vrućina koje nam uskoro dolaze, iskoristite je.

Toplotni udar kod pasa

Znaci toplotnog udara kod pasa uključuju teško disanje, koje traje dugo i glasno, povišena uznemirenost, boja jezika koja varira od tamno crvene do skoro ljubičaste, slabost i umor, obilno balavljenje i povraćanje. Ako sumnjate da pas ili mačka doživljava toplotni udar, odmah ga premestite u hladnije okruženje i nanesite hladnu vodu u predelu abdomena, ušiju i šapa.

Ne sipajate led ili ledenu vodu pre cele životinje, ne potapajte ga u kadu sa hladnom vodom i ne pokrivajte ga hladnim, mokrim ćebetom. 

Kada vidite da je stanje psa stabilizovano idite kod veterinara što pre, čak i ako deluje da se pas ohladio i da mu je temperatura normalna. Situacija unutar psa je možda veoma drugačija od onoga što vidite spolja.

Šetanje psa tokom velikih vrućina

Ako šetate psa na povodcu, imajte u vidu da asfalt može biti veoma vruć prilikom toplih letnjih meseci. Ustvari, može biti toliko vruć da opeče šape psa, tako uzrokovati bol koji traje danima. Postoje mnogo saveta kako da olakšate psu prilikom visokih temperatura

Žedan pas pije vodu iz drvene posude

Poželjno je odlaziti u kraće šetnje rano ujutru ili kasno popodne i uveče, kada su temperature niže. Pre nego što izađete da šetate sa psom, proverite temperaturu asfalta sa rukom ili nogom. Ako ne možete da držite ruku na asfaltu duže od 3 sekunde verovatno je pretoplo da šetate Vašeg krznenog prijatelja. 

Psi koji su stariji ili gojazni, imaju debeo sloj dlake ili ulubljene njuške (poput buldoga, Boston terijera i pugs-a) su posebno osetljivi na visoke temperature. Tokom šetnje nosite vodu, za sebe i psa, i ako je moguće, sklopivu posudu iz koje pas može komotno da pije vodu.

Voda, psi i vrućina

Beli bas pije vodu iz velikog korita.

Veoma je važno da obezbedite vodu za Vašeg ljubimca, a naročito tokom visokih temperatura. Ako je pas u toku dana unutar kuće ili stana, budite sigurni da uvek ima sveže, hladne vode koja stoji u hladovini tokom dana. Sunce koje sija kroz prozor može lako ugrejati činiju sa vodom. Neki psi neće piti toplu vodu bez obzira koliko su žedni.

Ako Vaš pas ostaje napolju tokom dana, budite sigurni da činija sa vodom bude na mestu gde se ne može prevrnuti. One se veoma lako mogu prevrnuti ako pas počne da se meškolji i namešta za spavanje.

Ako je potrebno kupite činiju koja se ne može prevrnuti. 

Takodje, morate biti sigurni da pas ima mesto u hladovini na koje može otići da odmori od sunca. Ako želite da učinite psu još veće zadovoljstvo, kupite mali bazen i napunite ga vodom – pas će Vam biti veoma zahvalan.

Čišćenje dlaka tokom velikih vrućina

Skraćivanje dlake na belom psu

Redovno čićšenje dlaka svih rasa pasa, pa čak i kratkodlakih, im pomaže da lakše prebrode promene godišnjih doba. Prirodna dlaka, koja je rednovo održavana, pruža zaštitu od sunca i opekotina, i služi da rashladi pse. 

Brijanjem Vašeg psa ćete mu oduzeti tu zaštitu. 

Ako svom psu previše  skratite dlaku za letnje mesece, moguće je da će mu trebati neka vrsta zaštite od sunca. U tom slučaju pozovite veterinara i raspitajte se o kremama za sunce pogodne za pse. 

Malo empatije i solidarnosti sa psima može mnogo da pomogne prilikom ekstremnih temperatura. Ako je pretoplo da Vi ostanete u kolima, u dvorištu ili nekom drugom mestu, Vašem psu će biti mnogo gore. Iskoristite neke od ovih saveta prilikom predstojećih letnjih meseci.