Šta je Piroplazmoza?

Najkraće rečeno – piroplazmoza je oboljenje uzrokovano protozoama iz familije Babesiidae, roda Babesia spp.

Proleće i leto su periodi kada su krpelji najaktivniji – zato je FamilyVet ambulanta napisala zašto treba redovno da pregledate i čistite psa od istih. Postoji šansa da upravo krpelj prenese Vašem ljubimcu piroplazmozu iliti babeziju.

Paraziti ovog roda prenose se prvenstveno putem ujeda krpelja i kao takvi mogu zaraziti široku paletu domaćih i divljih životinja, kao i ljudi. Ova povezanost nastala je kao nusprodukt prilagođavanja krpelja da se hrani krvlju. 

Nije iznenađujuće da su psi jedna od mnogobrojnih meta Babesia spp., pri čemu različite vrste Babesia inficiraju pse i izazivaju pseću babesiozu (ranije nazvanu pseću piroplazmozu).

Uzročnici piroplazmoze

Tvrdi krpelji glavni su vektori za Babesia spp. Unutar krpelja, Babesia spp. prolaze kroz seksualnu konjugaciju i razdeljuju se na sporogonije. Ove faze se javljaju unutar crevnog lumena, a zatim unutar hemokela krpelja. Krvni obrok će na kraju preneti sporozoite iz pljuvačne žlezde krpelja do njihovog novog domaćina, nakon čega se protozoalni životni ciklus dovršava aseksualnom replikacijom (merogonija) unutar crvenih krvnih zrnaca, gde se paraziti pojavljuju kao merozoiti.

TVrdi krpelj na zelenom listu.

Psi se zaraze sa Babesia spp. prilikom inokulacije pljuvačke samog krpelja. 


Prenošenje bolesti je moguće i putem ugriza zaraženog psa. Babesia gipsoni je primarni uzročnik babezioze kod pit bul terijera, verovatno zbog uloge ove rase u borbama pasa. Moguć je i prenos bolesti sa majke na nerođeno štene, kao i prenošenje putem transfuzije krvi.

Vrste babezije kod pasa:

Mikroskopski prikazBabesia canis vogeli , piroplazmoza.
  • Babesia canis vogeli
  • Babesia sp. (Koko; poznat i kao velika Babesia sp.)
  • Babesia vulpes (poznata i kao B. mikroti slična, Babesia cf. microti, B. annae i Theileria annae)
  • Babesia gibsoni
  • Babesia conradae

Pošto je u pitanju vektorsko oboljenje potrebni su i prenosioci bolesti, a u ovom slučaju to su krpelji Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus i krpelji roda Ixodes – npr. I. Hexagonus, I. Ricinus i I. Canisuga (vektori su organizmi koji prenose uzročnike oboljenja sa jednog domaćina na drugog).

Simptomi piroplazmoze

Umnožavanje parazita u eritrocitima, kao i imuna reakcija organizma uzrokuju pucanje eritrocita, usled čijeg razaranja dolazi do stanja zvanog hemolitička anemija. Istovremeno se u krvotok iz razorenih eritrocita oslobađaju proteini i toksini koji deluju na centar za termoregulaciju, te dolazi do rasta telesne temperature, često i iznad 40° C.

Ponekad, imuni sistem krene da uništava i zdrave eritrocite i dolazi do stanja zvanog autoimuna hemolitička anemija, što dodatno otežava put do izlečenja. Iz razorenih eritrocita se oslobađa i velika količina hemoglobina koji opterećuje i naknadno oštećuje jetru i bubrege.

Tako dolazi i do žutice i hemoglobinurije, pa mokraća postaje tamna – boje piva. 

Tvrdi krpelj na psu, uzrok piroplazmoze kod pasa.

Smanjena količina eritrocita dovodi do hipoksije, a organizam hipoksiju pokušava da kompenzuje ubrzanim disanjem i radom srca, a ovo dovodi do brzog umaranja i slabosti životinja.  Takođe, javljaju se simptomi kao što su umor, bezvoljnost, bledilo i malaksalost.

Inkubacioni period je 10-28 dana.

Dijagnoza i lečenje piroplazmoze (babezije)

Definitivna dijagnoza Babesia spp. infekcija se oslanja na identifikaciju piroplazme u eritrocitima na razmazu krvi (karakterističan nalaz bisaga). Moguća je i dijagnostika pomoću serološkog testa ELISA ili molekularnom metodom PCR.

Psi zaraženi B. canis vogeli i drugim velikim Babesia spp. obično dobro reaguju na lečenje pomoću imidocarb diproprionat, koji se primenjuju dva puta u razmacima od 14 dana. Takođe, potporna terapija i infuzija imaju velik značaj. U velikom broju slučajeva, neophodna je i transuzija krvi oboleloj životinji.

Naravno, ako primetite neke od ovih simptoma, ne čekajte i pozovite veterinara. S obzirom na podmuklu prirodu bolesti, najbolje je prepustiti ljubimca profesionalcu koji će, ako je pas došao na vreme, uraditi sve u njegovoj moći da mu pomogne. Procenat smrtnosti kod pasa sa ovom bolešću je velik – pod uslovom da nije na vreme dijagnostifikovana.

Preventiva piroplazmoze

FamilyVet ambulanta Vas savetuje sledeće. Kako bi vaš ljubimac bio siguran tokom cele godine, neophodna je upotreba antiparazitika. Danas oni postoje u raznim oblicima(ampule, poslastice,itd.) i cenama. Nemojte prepuštati psa na milost i nemilost. Vakcina protiv Babezije ne postoji, ali preventiva u mnogome igra bitnu ulogu.