Svaki vlasnik ljubimca voli da povede i svog krznatog prijatelja na izlet ili dugu šetnju. Međutim, pre nego što krenete na put bilo bi dobro da proverite nekoliko stvari.

Da li je planirana šetnja odgovarajuća za nivo kondicije vašeg ljubimca?

Ukoliko planirate da idete na planinarenje, a svakodnevno sa ljubimcem idete u veoma kratke šetnje oko bloka, to možda i nije dobra ideja. Takođe, obratite pažnju na vremenske prilike, pa ako je prognoza da će dan biti veoma topao i sunčan to može da bude opasno za vašeg ljubimca. U obzir uzmite i eventualna oboljenja koja vaš pas može da ima kao što su displazija kukova, artritis i u tom slučaju je bolje da se opredelite za kraću i lakšu šetnju. 

Da li je vaš pas dovoljno poslušan da idete u dužu šetnju ili planinarenje?

Vaš pas treba da bude pravilno socijalizovan, jer šanse su da ćete stazu deliti sa drugim ljudima i njihovim ljubimcima. Veoma bitna stvar je i koliko je pas naučen da šeta na povodcu, ali i bez njega.

Dodatni saveti

  • Odaberite stazu koja nema previše uspona. 
  • Ponesite svežu vodu činiju i grickalice i ne dozvoljavajte ljubimcu da pije stajaću vodu u prirodi. 
  • Proverite da li je vaš pas vakcinisan i zaštićen od unutrašnjih i spoljašnjih parazita.
  • Nabavite vašem ljubimu torbu da sam ponese svoju opremu, što će i njemu doprineti da se oseti kao vaš pravi pomoćnik.

Uz malo planiranja, vi i vaš krnati prijatelj ćete biti bezbrižni i uživaćete u zajedničkoj aktivnosti. Odaberite rutu koja odgovara i vama i vašem ljubimcu, budite sigurni u poslušnost ljubimca da neće pobeći ili napadati druge prolaznike rutom, ponesite tečnost i grickalice i ne zaboravite da pokupite iza vašeg ljubimca. 

Ovakvim ponašanjem ćete se ne samo lepo provesti, već ćete postaviti primer za druge posetioce.