Redovne kontrole kod veterinara su izuzetno važne

Kao što se i kod čoveka javljaju razne bolesti i problemi, to se dešava i sa našim krznatim prijateljima. Vaš ljubimac može da dobije srčane probleme, artritis a da vi to i ne primetite dok bolest već nije u odmakloj fazi. Najbolji način da se izborite sa potencijalnim problemima je da Vašeg prijatelja vodite kod veterinara minimum jednom godišnje. Godišnji sistematski pregled kod veterinara treba da pokrije pored redovnog zdravstvenog pregleda i uvid u ishranu i težinu vašeg ljubimca.

Kastracija

Ova procedura može da se obavi već od 6-te nedelje života.

Ukoliko ne nameravate da razmnožavate Vašeg ljubimca ovim načinom ćete sprečiti da se ljubimac muči tražeći način da se upari, a takođe ćete onemogućiti bilo kakvu šansu za neplaniranim trudnoćama. Pored ovih očiglednih razloga, kastracija je dobra i za sveukupno zdravlje ljubimca, pa se tako po nekim studijama smanjuje šansa za oboljevanjem od raka, a takođe se smanjuje i šansa da se ljubimac izgubi.

Prevencija parazita

Buve su najčešći parazit koji napada ljubimce i one dovode do raznih zdravstvenih problema kao nadražena koža, gubitak krza, pojavu tkzv. Hot Spots (akutni vlažni dermatitis), i različite infekcije. Buve takođe mogu da privuku i druge vrste parazita u vašeg psa ili mačku. Sve što je potrebno da se to desi je da ljubimac proguta jednu buvu i tako mogu da završe sa pantljičarom, najčešćim parazitom koji napada pse i mačke. Preporuka je da koristite sredstva za zaštitu od buva i menjate ih redovno, a takođe je preporučljivo da radite redovne testove na srčanog crva koji može da ima i smrtonosni ishod ukoliko se ne leči na vreme (za više informacija kontaktirajte vašeg veterinara).

Održavanje zdrave težine 

Mnogi kućni ljubimci pate od gojaznosti, a kao i kod ljudi gojaznost sa sobom nosi mnogo zdravstvene rizike kao dijabetes, artiritis i rak. Održavanjem pravilne težine vašeg ljubimca omogućujete mu da bude pod manjim rizikom od mnogih oboljenja, ali i time direktno produžavate život vašem ljubimcu. Našim ljubimcima je potrebno mnogo manje kalorija nego što mislite, pa tako npr. malom i slabije aktivnom psu je potrebno svega 185-370 kalorija, a za mačku od 4.5 kg je potrebno svega 240-350 kalorija po danu. Kontaktirajte Vašeg veterinara za savet oko pravilnog doziranja hrane ili potražite činije za sporo hranjenje ljubimaca koje mogu da pomognu da vašem ljubimcu postepeno smanjujete obroke. 

Redovne vakcinacije

Da bi sačuvali zdravlje vaših ljubimaca potrebno je da ih vakcinišete protiv bolesti kao što su besnilo, štenećak (za više informacija o ovoj bolesti pogledajte OVDE), mačja leukemija i druge. 

O savetima oko vakcinisanja se obavezno posavetujte sa veterinarom. 

Redovna aktivnost

Ljubimcima je potrebna mentalna stimulacija i fizička aktivnost u vidu svakodnevnih šetnji, grebalica i raznih igračaka za pse i mačke. Takođe pored ovih aktivnosti, uvek je poželjno i da vlasnik uloži svoje vreme u igru sa ljubimcem čime mu pomaže da ljubimac održi svoj mišićni tonus, ali i da izbegne dosadu. Igra sa ljubimcem je i najbolji način da se ostvari veza izmedju vlasnika i krznatih prijatelja.

Čipovanje

Preporučuje se da čipujete svog ljubimca čim je to moguće (proveriti sa veterinarom oko čipovanja), time smanjujete šanse da se vaš ljubimac izgubi zauvek. Čip je veličine zrna pirinča i ubacuje se ispod kože veoma brzo i bezbolno.

I ljubimcima je potrebna nega zuba 

Ljubimci mogu da obole od različitih stomatoloških problema kao što su problemi sa desni, ispadanje zuba i bol u zubima. Ovi problemi su ujedno i uspešno preventivno uklanjaju kroz razne grickalice, četkanje zuba ili ispiranje usta. 

Nikada nemojte da dajete ljubimcu lekove za ljudsku upotrebu

Ti lekovi mogu da izazovu smrt ljubimca i predstavljaju jednu od top 10 otrovnih materija za ljubimce. Ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac progutao neki od vaših lekova, što pre se obratite veterinaru. 

Pravilno držanje psa u vozilu

Vi se vezujete pre svake vožnje, zar ne bi trebalo da vežete i ljubimca? Ukoliko izbegnete da to uradite, ljubimac može da bude distrakcija za vas kao vozača, a ukoliko napravite nagle manevre ljubimac može i da se povredi u toku vožnje. 

Pre vožnje trebalo bi da obezbedite jednu od mnogih stvari napravljenih posebno za prevoz ljubimca kao što su kavezi, posebni pojasevi za vezivanje ili krevet za zadnje sedište auta.