Vakcinacija i ishrana štenaca

Nakon što ste odlučili koja rasa pasa je najbolja za vas, sledeći korak je upoznavanje sa vašim novim ljubimcem. Prve stvari, i najbitnije, koje morate da uradite nakon toga su vakcinacija i upoznavanje sa ishranom štenaca. FamilyVet ekipa je spremila mnogo saveta kako da olakšate život vašeg novog četvoronožnog prijatelja u prvih nekoliko meseci.

Saznajmo zašto vakcinacija i ishrana štenaca imaju velike zdravstvene i ekonomske benifite i neke moguće nuspojave koje su u velikoj većini slučajeva zanemarljive u odnosu na zaštitu koju nasi kućni ljubimci dobijaju.

Vakcinacija šteneta haskija

Šta je tačno vakcinacija

Vakcinacija je čin aktivne imunizacije (postoji i pasivna) koju postižemo inokulacijom životinja mrtvim ili oslabljenim mikroorganizmom ili delom mikroorganizma koja omogućava da pri sledećem kontaktu životinje i mikroorganizma imuni odgovor bude efikasan u ubijanju nepoželjnog patogena i/ili smanjivanju štete koja bi nastala da životinja nije imunizovana.

Vakcinacija nije apsolutno sredstvo za sprecavanje bolesti već veliko povećavanjeverovatnoće da do bolesti ne dodje,a efikasnost zavisi od ostalih faktora sredine na primer trenutno zdravstveno stanje, čistoća okoline, uhranjenost, stres i tako dalje…

Vakcine se koje se najviše koriste u imunizaciji domaćih pasa i mačaka su u velikoj većini slučajeva žive ili mrtve. Postoje i druge vakcine tipa subjedinične, DNK vakcine, peptidne…

Pisali smo i o, sada aktulenom temom, psima i virusu Covid-19 i da li su ljubimci podložni istom. Ovde možete detaljno saznati više o tome. 

U kom uzrastu vakcinišemo ljubimce

Redovna vakcinacija podrazumeva redovnu posetu veterinaru od najranijeg doba ljubimca kad se aplikuju prve vakcine i revakcine u rasponu od nekoliko nedelja pa do i tokom odraslog doba kad se vakcinacija sprovodi jednom godišnje. Ugrubo vakinacija se deli na zaštitu od besnila i na zaštitu od zaraznih bolesti. Prva vakcinacija od zaraznih bolesti kod pasa sprovodi se u uzrastu od 6 nedelja starosti sa dvovalentnom vakcinom, zatim sa 9 nedelja petovalentnom, pa sa 13 nedelja i na kraju se vakcinacija sprovodi jednom godišnje petovalentnom vakcinom. 

Spomenimo i mačke na kratko. Kod mačaka vakcinacija se sprovodi trovalentnom vakcinom u uzrastima od 8 i 12 nedelja pa jednom godišnje. Mačke se po potrebi vakcinišu i protiv mačije leukemije tako što se životinja prvo testira pa u slučaju da je negativna prva vakcina se aplikuje za mesec dana i zatim jednom godišnje.

Vakcine protiv besnila

Vakcinacija šteneta retrivera

Vakcinacija protiv besnila je u našoj državi obavezna. Prva vakcina protiv besnila se daje u isto vreme kad se ljubimac i čipuje. Kod štenaca i mačića ovo se radi u najranijem uzrastu od 3 meseca. Dalja vakcinacija se sprovodi jednom godišnje.

Važnost vakcinacije

Vakcinacija je najjeftiniji način da ljubimac bude zaštićen od zaraznih bolesti. U slučaju da životinja nije vakcinisana, od na primer parvo virusa, i zarazi se odmah se treba obratiti veterinaru da bi se sprovela terapija koja je dugotrajna, skupa, i za životinju krajnje nelagodna.

Takodje je moguće da životinja i ako je vakcinisana bude zaražena nekom od bolesti protiv koje je vakcinisana u kom slučaju je lečenje mnogo jednostavnije, jeftinije i poželjan ishod lečenja ima neuporedivo veću verovatnoću. 

Vakcinacija i ishrana štenaca idu jedno uz drugo; morate biti upućeni i znati zašto su vakcine i kvalitetna ishrana najbitniji tekući događaji u životu šteneta. Hajde da saznamo više o samoj ishrani štenaca.

Ishrana štenaca

Prvi dani šteneta i hrana

U prvim danima nakon rođenja ishrana štenaca se zasniva na kolostrumu i mleku. Kolostrum je prvo mleko koje štenci posišu nakon rođenja. Veoma bitno je da dođe do toga jer se u kolostrumu nalaze imunoglobulini. Imunoglobulini su neophodni za zaštitu zdravlja štenadi u prvim danima.

Kolostrum i mleko su jedina hrana za štene u prve 3 nedelje života. Dobra ishrana gravidnih kuja i kuja dojilja je neophodna za samu ishranu štenadi. Štenad sisaju, najmanje, 3nedelje, a najviše 40 dana.

Ishrana štenaca u prvim nedeljama života

U prvim nedeljama života štenci sasaju svaka 2-3h, a noću 3 puta. Ako kuja nema mleka ili ima nedovoljnu količinu, za celo leglo, moraju se hraniti zamenom za mleko (adaptirano zamensko mleko). Nakon ishrane mlekom, uvode se granule koje su predviđene određenom uzrastu. Mogu se davati suve ili potopljene u vodi. 

Sastav hrane

Veoma važno je napomenuti da sastav hrane mora biti izbalansiran. Psi koji rasu moraju dobijati mnogo veću količinu proteina, minerala i amino kiselina u odnosu na odrasle pse. Sve superpremijum hrane su pravilno izbalansirane, stoga, vlasnici ne trebaju dodavati suplemente, poput kalcijuma i fosfora. Takođe, ne treba preterivati u doziranju obroka, nego, samo pratiti uputstvo naznačeno na ambalaži hrane. 

Pripremanje hrane za štence

4 šteneta jedu granule.

Pre svega morate odlučiti da li je štene pravi izbor za vas. FamilyVet je ranije pisao o tome kako izabrati pravog ljubimca i sada je pravo vreme da utvrdite gradivo o kućnim ljubimcima i njihovim navikama. 

Vlasnici se mogu odlučiti i za samostalnu pripremu obroka za svoje ljubimce. Osnova obroka treba biti kuvano meso (piletina, junetina,riba) uz dodatak šargarepe ili pirinča. Vremenom, mogu se uvesti razni dodaci :

  • nagradice-razne bombone, keksići…
  • glodalice- sušene goveđe žile, goveđa koža u razlim oblicima.

Pored razonode i uživanja, dobre su za mehaničko čišćenje zuba.