Da li vaš krzneni prijatelj može da se zarazi korona virusom i da li ljubimci mogu da budu prenosioci ove bolesti?
Novi virus predstavlja izazov za nauku i covečanstvo koje tek istražuje sve njegove karakteristike. 
Donedavno SZO je objavila na svom portalu da ljubimci ne mogu da budu zaraženi korona virusom, međutim ta objava je pre nekoliko dana uklonjena. 

Kao glavni razlog za taj potez je slučaj koji se desio u Hong Kongu gde su vlasnici zaraženi virusom preneli virus i na svog psa. Pas je testiran pozitivno na korona virus iako nema nikakve simptome da je oboleo, takođe naglašeno je da je rezultat “slabo pozitivan”. 

Pre ovog slučaja, eksperti su verovali da ljubimci mogu da nose virus samo na sebi.
Službene vlasti Hong Konga su naglasile da ovo ne treba da bude razlog za paniku i da nije dokazano da ljubimci mogu da prenose virus na ljude, već je ovim dokazano da se radi o prenosu sa čoveka na životinju. 

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja je objavila i da je potrebno razgraničiti da ako je neko zaražen virusom ne mora da znači i da je prenosilac virusa – u ovom slučaju nije dokazano da ljubimci prenose virus na čoveka. 
Naglašava se da ljubimci vlasnika koji su zaraženi virusom treba da drže i svoje ljubimce u karantinu.

Da li psi mogu da se zaraze koronavirusom?

Znamo da koronavirusi žive na površinama i objektima, iako naučnici još ne znaju koliko tačno virus može da opstane bez domaćina. 
Na isti način, koronavirus može da bude i na našim ljubimcima, iako i sami nisu zaraženi. Najbolji način borbe jeste održavanje higijene i pranje ruku pre i posle maženja ljubimca. 

Ipak, ove vesti ne treba da izazivaju paniku kod vlasnika kućnih ljubimaca. 

Dokazano je da njihovo prisustvo snižava krvni pritisak i količinu stresa kod ljudi, što pozitivno utiče na spremnost našeg imuniteta da se bori protiv stranih tela – a trenutno je naš imunitet jedino čime možemo da se izborimo protiv ovog virusa.